Ahiretin ne olduğunu açıklamak çok tafsilat ister. Öldükten sonra dirilip toplaşacağımız güne ahiret günü, toplanacağımız yere mahşer yeri deniyor. Âhiret gününün birçok ismi vardır: “Hesap günü” deniyor, “Âzife” (feryad) günü, “Vâkıa günü”, “Teğabün” günü deniyor. “Din günü” deniyor. Her bir ismin de ayrıca manası vardır.
Bu isimler bize vaazu nasihat eder. Mesela; Teğabün, birbirini aldatmak manasınadır. Neuzubillâh, bir insan imandan uzaklaşır, taatten döner Mevlâ’nın gazabına uğrarsa, onun hali ahirette aldanmaktır. Bu aldanış dünyada başlar. Dünyadaki insanların çoğu da bu aldanıştadır. Bilhassa gençlerin çoğunu böyle aldatıyorlar.
Dünyadaki yegâne amacın diploma almak olduğu telkin ediliyor. “Al sana bir diploma, en önemli şey budur. İşte mevkiinde şudur, daha da senin talep edeceğin bir şey yoktur.” diyerek asıl dünyaya niçin geldiğinden gençleri habersiz bırakıyorlar. Böylece diplomayı alan bu dünyada aranılanı bulduğunu zannediyor.
Hâlbuki matlubun yolunda bir adım atmış değildir. İşte fırsat elden gitmeden Mevlâ ile işimizi yoluna koymak için birbirimize acıyalım. Birbirimizi Allâh-u Te’âlâ Hazretlerinden ve onun dininden haberdar ederek ahiretin saadet yollarını kazanalım.
Mahmud Efendi Hazretleri, Sohbetler